Concert 9e symfonie van Beethoven ter afsluiting Leenster Werkmanjaar

Concert 9e symfonie van Beethoven ter afsluiting Leenster Werkmanjaar

Op zaterdag 7 november a.s. wordt de negende symfonie van Beethoven in Leens uitgevoerd. Het concert geldt als een stijlvolle afsluiting van het Leenster Werkmanjaar.

Negende symfonie van Beethoven

Werkman was dol op de muziek van Beethoven: deze muziek 'verklankte' het Groningse landschap. Kamerfilharmonie Der Aa brengt o.l.v. chef-dirigent Joost Smeets de negende symfonie van Beethoven, uitgevoerd in een Groningse vertaling van Klaas Pieterman: op 7 november in de sporthal van Leens en op 8 november in de Immanuelkerk te Groningen. Beide concerten beginnen om 19.30 uur.

Op verzoek van Lenny Bulthuis, artistiek conservator van Museum Landgoed Verhildersum te Leens, werd het beroemde slotkoor ‘Ode an die Freude’ door Klaas Pieterman in het Gronings vertaald. ‘Laid veur Bliedschop’, de tekst van Klaas Pieterman, wordt uitgegeven door de ambachtelijke drukkerij Triona Pers uit Houwerzijl en is tijdens het concert te koop.

Tevens wordt ‘Kleurengeluidsignaal’ van de Groningse componist Anke Brouwer ten gehore gebracht. ‘Kleurengeluidsignaal’ wordt ondersteund door filmbeelden over Werkman en Leens rond 1900. Een aantal van daarin de getoonde beelden is afkomstig van het project Klasse(n)conservatoren! , waarmee het Werkmanjaar in januari begon. (samenstelling: Anke Brouwer en Carel Kuitenbrouwer). 

2015 Werkman- jaar

Het Werkman-jaar werd begin dit jaar ingeluid met het project Klasse(n)conservatoren!. Hierin gingen Leenster basisschoolleerlingen op zoek naar het dorp Leens waar de broers Hendrik, Martinus en Pieter Werkman hun jeugd 125 jaar geleden doorbrachten. Hun bevindingen vertaalden ze naar artistieke producten zoals Werkmanbehang, soundscapes en animaties over oude ambachten in de H.N. Werkman stijl . Met de eindproducten richtten ze een zestal kabinetten in de Museumboerderij van Museum Landgoed Verhildersum in. 

De kinderexpositie was onderdeel van de tentoonstelling ‘Groei op ’t Hoogeland’, waarin o.m. kinderwerk- en jeugdwerk van Hendrik Nicolaas en zijn broers werd getoond. Gelijktijdig met de vernissage werd ook de wandelroute ‘Het geboortedorp van de broers Werkman. Leens omstreeks 1890‘opengesteld. Bij de rondgang verscheen een gelijknamig boekje, dat door Trionapers werd uitgegeven.

Het Leenster Werkmanjaar eindigt met een maand waarin het dorp doorlopend in het teken staat van H.N. Werkman. Studenten van de Academie voor Popcultuur vestigden zich er tijdelijk en maakten met Rik Zaal het radioprogramma ‘De Nieuwe Werkman’. Daarnaast laten dorpsbewoners Werkman herleven met 10 muurschilderingen in de openbare ruimte. De route wordt opgeleverd op 7 november 2015, de dag waarop de negende symfonie van Beethoven in de sporthal van Leens zal klinken.

Daarmee is de cirkel rond en staat Leens, na een jaar boordevol activiteiten  en dankzij de inzet van zeer velen, als Werkmandorp op de kaart.

Het concert is een initiatief van Lenny Bulthuis, artistiek conservator van Museum Landgoed Verhildersum,

www.werkmandorpleens.nl  

Deel deze pagina