De Nije Man in Café Hammingh’s Doorrit, Garnwerd

De Nije Man in Café Hammingh’s Doorrit, Garnwerd

De Nije Man in Café Hammingh’s Doorrit, Garnwerd

De Nije Man schetst de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek.

De parmantige Bepol heeft aanvankelijk de wind in de zeilen. Hij bestiert de werf vanachter zijn bureau. Tot begin jaren twintig alles tot stilstand komt, in de scheepsbouw en in hemzelf. Dan komt hij voor het eerst zelf in beweging.

Bepol verleidt zijn meesterknecht Niesten met zijn dochter te trouwen. Hij raakt steeds meer in de ban van zijn schoonzoon. Langzaam maar zeker verliest hij de controle over zijn bestaan, zijn werf en zijn gezin. De praatgrage Bepol en de zwijgzame Niesten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun vrouwen proberen de starheid van beiden te doorbreken. Tevergeefs.

Bepol en Niesten ontberen het vermogen elkaar duidelijk te maken wat hen innerlijk beweegt. Met een fatale afloop als onvermijdelijk gevolg…

“Hai mout leden hebben. Gainaine dij hom begreep. Meschain begreep e zokzulf ook wel nait.  Och joa, wat der in n aander omgaait, blift bezied en verdampt… Mor wat hai aanricht, weerstaait de tied.”

(Uit: De Nije Man, vertaling in het Gronings van Gré van der Veen)

De Nije Man in Café Hammingh’s Doorrit
Zaal open 19.30 uur,
voorstelling begint om 20.00 uur
Kosten € 12,50 per kaartje incl 1 consumptie en € 37,50 voor een kaartje en vooraf een 3 gangen diner incl 1 consumptie.

Café Hammingh
Hunzeweg 32
9893 PC Garnwerd
T 0594 – 621275

www.cafehammingh.nl

Deel deze pagina