3x Tuin & Kunst Hogeland, tuin- en kunstmanifestatie

3x Tuin & Kunst Hogeland, tuin- en kunstmanifestatie

Drie weekenden achtereen openen drie locaties nabij de Waddenkust hun tuindeuren voor het event '3xTuin&Kunst op het Hogeland', Er kan een route gevolgd worden langs de deelnemende locaties 

Het eerste weekend vindt plaats van vrijdag 19 t/m zondag 21 juni 2015. Het tweede weekend is van vrijdag 26 t/m zondag 28 juni 2015 en en het derde weekend is van vrijdag 3 juli t/m zondag 5 juli 2015.

De tuinen zijn in de betreffende weekenden dagelijks te bezoeken van 10.00-17.00 uur. 

Locatie 1 - Atelier en de tuin van kunstenaar Jan Steen in Den Andel.
De wereld van Jan Steen is een schouwtoneel met fragiele balansen, met figuren die geworteld zijn in het aardse of die zweven in de lucht, met bewegende huizen en gedragen zonnen, met wezens die uit bladeren ontstaan of in symbiose met vissen leven. Als je kennis hebt gemaakt met de wereld van Jan Steen loop je nooit meer argeloos door het Groninger land of over het wad. Want achter elke rietpol kan een loper schuilgaan, uit elke slenk kan een slijkkruiper opdoemen, uit elke boom kan een takkenmens springen, elke dijk kan het toneel worden van een optocht van archetypische reizigers of dansers in zwierige rokken. Het Groninger land dat zelf al door de luchten, de mist, de vale zon een mystieke sfeer heeft, krijgt door Jan Steen een surplus aan magische inhoud. Op deze open dagen is een film van Buddy Hermans over Jan Steen te zien.  In zijn adembenemende atelier en in de tuin, midden in het Groninger land tegen de dijk aan, krijgt het werk van Jan Steen: bronzen beelden, schilderijen, maskers, panelen, een volstrekt unieke lading en eigenheid. 
www.jansteen.info 

Locatie 2 - Parktuin en huis Oosterhouw te Leens. Een Italiaanse villa op het Hogeland van Groningen met een authentiek interieur uit 1868 met schilderijen van Groninger figuratieven. Drie eeuwen tuinkunsthistorie in de parktuin. Een tuin waarin veel te zien en te beleven is. Een classicistisch gedeelte met oude rozen van voor 1868, een architectonisch deel met strakke geometrische vormen, maar ook een landschappelijk gedeelte in Engelse landschapsstijl. Het geheel wordt omsloten door een natuur-geïnspireerd deel in Japanse sferen. Op Oosterhouw is er op afspraak een mogelijkheid tot lunchen. 
www.oosterhouw.nl  

Locatie 3 - Kwekerij en tuin De Kleine Plantage in Eenrum
Een gespecialiseerde kwekerij van vaste en eenjarige planten, rozen en clematissen. De Kleine Plantage heeft een grote te bezoeken siertuin. Op de moederbedden zijn allerlei bekende maar ook geheel onbekende planten te bewonderen. Beroemd zijn de pottenborders op de terrassen en rond de schuren. 

Op De Kleine Plantage is tijdens ‘3x Tuin&Kunst Hogeland’ ruimtelijk werk van Wianda Keizer te zien: “In mijn ruimtelijk werk ben ik op zoek naar schoonheid, naar ruimte, naar eenvoud, naar iets wat raakt. Mijn manier van werken is intuitief: uitgaande van materiaal en idee groeit het beeld naar zijn uiteindelijke vorm.”
www.dekleineplantage.nl 

www.tuinkunsthogeland.nl

Deel deze pagina