Expositie “Met de zee verbonden”

Expositie “Met de zee verbonden”

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is van 1 april tot en met 31 oktober de expositie “Met de zee verbonden” te zien.

De expositie bestaat uit diverse werken van maritiem schilder Peter Sterkenburg (1955-2000). Hij heeft schilderijen van Zoutkamp en een gedeelte van de Zoutkamper vloot gemaakt. De schilderijen die in het Visserijmuseum te bezichtigen zijn, komen uit de collectie van Matthijs van der Ploeg.

Peter Sterkenburg, afkomstig uit Harlingen, is zonder twijfel één van de voornaamste Nederlandse maritieme schilders van de twintigste eeuw. De waardering die zijn werk met name in de laatste 10 jaar van zijn leven oogstte, deed hem goed, maar door zijn bescheiden karakter bleef hij liever op de achtergrond. Hij had niet zo’n behoefte aan publiciteit. Alles wat hij toen maakte, werd toch binnen de kortst mogelijke tijd verkocht. Zo valt het te verklaren dat zijn werk in Nederland alleen in kleine kring bekend is. Het Visserijmuseum verwacht dat deze expositie daar verandering in zal brengen en dat zijn prachtige schilderijen spoedig bij een groter publiek de waardering zullen krijgen die ze al vele jaren verdienen.

De kunstenaar was in de laatste jaren van zijn leven zo succesvol dat zijn schilderijen al verkocht waren voordat hij ze klaar had. Op een lijstje aan zijn kastdeur stonden de vele speciale opdrachten die hij ooit nog eens had moeten maken. Zijn werken zijn over de hele wereld verspreid en vormen een bron van genoegen voor de gelukkige bezitters. 

Matthijs van der Ploeg kwam in contact met de schilder en merkte dat deze zijn wensen kon vertalen in een schilderij. Uit het contact groeide een samenwerking die leidde tot de vervaardiging van een aantal grote olieverfschilderijen. Vissersschepen werden op zee, tijdens de visvangst of droog gevallen op het wad vereeuwigd. Ook bijzonder zijn de havengezichten van het vissersdorp Zoutkamp.

www.visserijmuseum.com

Deel deze pagina