Groninger Waddendag in de stad Groningen

Groninger Waddendag in de stad Groningen

Op zaterdag 3 oktober 2015 wordt voor de tweede maal de ‘Groninger Waddendag’ georganiseerd in de stad Groningen. Plaats van handeling is het Damsterplein,

’t Voormalig Klein Poortje en de historische Oosterhaven. Het schip de ‘Ecolution’ van Wubbo Ockels zal speciaal voor deze dag in de stad aanmeren. 

Programma
Van 12:00 tot 20:00 staat het Damsterplein, het Voormalig Klein Poortje en de Oosterhaven, volledig in het teken van het Groninger Wad.

Damsterplein
Het Damsterplein is de ‘marktplaats’ waar het allemaal gaat gebeuren. Promotie Waddenland presenteert zich hier met al het moois dat de regio te bieden heeft, zowel actief, culinair, toeristisch, historisch als cultureel. Deelnemers uit Waddenland zijn onder andere: De Theefabriek, De Salamander Outdoor, Kaasboerderij Kleikracht, Waddengoud, Dijkstra’s Wadlooptochten, restaurant Garnwerd aan Zee, Waddenfotografie Gerda de Voogd, , online reisbureau Tour de Wadden, Abrahams Mosterdmakerij,  proeflokaal ’t Ailand, Stichting Promotie Waddenland, Visserijmuseum Zoutkamp en Schapenpracht.

Naast de markt zijn er demonstraties van oude ambachten, aangevuld met terrassen met parasols, taps en heaters, een continue muziekprogramma op zowel het Damsterplein als ’t Voormalig Klein Poortje met o.a. optredens van een shantykoor en bands en DJ’s uit Groningen Stad en Provincie. Tevens zijn er activiteiten voor kinderen waaronder een springkussen en een nostalgische draaimolen.

Oosterhaven en ’t Voormalig Klein Poortje
De drie garnalenboten die hier aangemeerd liggen, dienen als podium, terras en voor rondleidingen. De vissers van het Lauwersoog organiseren in samenwerking met ondernemers uit stad en Provincie Groningen een visproeverij met schol, garnalen, mosselen, paling, zalm, makreel, haring, kokkels en vissushi. Naast de proeverij is het ook mogelijk om vis te kopen. Nieuw dit jaar zijn een drietal visrokerijen die ter plekke makreel en zalm roken. Het Visserijmuseum Zoutkamp geeft demonstraties visbakken. Ook zijn er garnalenpelsters en een nettenmaker.

Ecolution
De organisatie van de Groninger Waddendag kan vol trots vertellen dat de Ecolution, het hypermoderne en duurzame schip van Wubbo Ockels voor het eerst naar Groningen komt. Het schip heeft een paar weken geleden de overtocht gemaakt van Aruba naar Nederland en was eerder dit jaar te bewonderen tijdens de Sail in Amsterdam. Op 3 oktober is het schip te bewonderen aan de Oosterhaven in Groningen.

Deel deze pagina