Historische Dagen Borg Verhildersum

Historische Dagen Borg Verhildersum

Historische Dagen

Datum: 11 & 12 augustus 2018 - 10.30 tot 17.00 uur

Voel de magie van het verleden…


Weet u nog, vroeger? Toen een bult hooi een fijne speelplek was. Een teil water en wat stokjes een wereld aan speelmogelijkheden bood?  Je uren op straat speelde met kaaibakjen, hinkelen, knikkeren en noem maar op. En als de kermis kwam, de woonwagens bij het dorp een plekje zochten en de muziek de mensen trok. Als je dan door de lucht zweefde in  de zweefmolen… Heerlijke nostalgische herinneringen, die weer boven komen tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 11 en 12 augustus.

 

De woonwagens staan opgesteld, er is een draaimolen en een zweefmolen, de muziek van draaiorgel en accordeon klinkt over het terrein en lachspiegels zorgen voor hilariteit. 
Rond het arbeidershoeske wordt hard gewerkt om de was op tijd aan kant te krijgen. Er wordt gekookt, gebreid, gesponnen en versteld. Wie stopt tegenwoordig de gaten in uw sokken? Vroeger werd er versteld en nog eens versteld. Tot het materiaal helemaal op was. Het arbeidersgezin had het niet breed. Gelukkig hadden ze een commensaal(kostganger) en een groentetuintje.
In het kanaal liggen diverse historische boten waarmee u een klein tochtje kunt maken en in de loophut, vlakbij het arbeidershoeske, wordt zondagmiddag regelmatig Groningstalige poëzie voorgedragen.
Bij de boerderij is het een drukte van belang. In en rond de boerderij zijn ambachtslieden, zoals de blikslager, de steenhouwer, smid en timmerman hard aan het werk. Ze demonstreren hun kunnen en vertellen er graag over. De timmerman laat zien hoe de tanden van een zaag gezet en geslepen worden door middel van zettangen en zaagvijlen. Bekijk het ambacht van de ramenzetter. Op zaterdag is de poppendokter aanwezig om zieke poppen en beren te helpen.
De inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn diverse plekken waar u kunt genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of fris met een lekker stuk appeltaart of tulband, een kop soep of vers gebakken brood, zo uit de grote broodoven. En proef van de vers gebakken vis of leer hoe de garnalen, de juweeltjes uit de zee, met de hand gepeld worden. Een kunst die vroeger gewoon was, maar tegenwoordig door machines vervangen wordt. Maar er gaat niets boven zelf gepelde Groninger ‘genoat’. De visbakkers en pelsters van het Visserijmuseum van Zoutkamp vertellen u er graag over en laten u natuurlijk proeven. Ook een heerlijke pannenkoek van de molenaars van molen Wilhelmina zijn niet te versmaden. Met de opbrengsten van deze producten steunt u ons erfgoed.

In de museumboerderij is een keur aan kippen, kuikentjes, duiven en konijnen. En wie weet mag je ze even vasthouden en knuffelen. Of doe mee aan het veren-raadspel. In de tent voor de kinderactiviteiten kunnen kinderen een mobile maken. De miniatuur tractoren en werktuigen zullen de kinderen zeker aanspreken. En natuurlijk proberen ze even de zweef en draaimolen en controleren hoe groot ze zijn in een van de lachspiegels.

Bezoek ook de expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht: verborgen Rijkdom’.  Tijdens de historische dagen zal er regelmatig op de muziekinstrumenten in de expositie gespeeld worden.   Ook het secretaireorgel in de borg zal deze dagen bespeeld worden. Stap even terug in de tijd en ervaar hoe de bewoners van de borg in de 19e eeuw hier leefden.

Maak kennis met het pas verworven portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716)   Vergeet ook niet de prachtige expositie ‘Gronings Erfgoud’ in het Koetshuis.           
Beide dagen is theatergroep Aut&Tiek aanwezig met onder andere een giga-bellenblaas, een ‘notitieblokje’, ‘EHBO’, ‘achtbaan’ en nog meer. Laat u verrassen....
Schapen drijven, ganzen hoeden en een roofvogelshow laten de bijzondere samenwerking tussen mens en dier zien. Tractoren, groot en klein, zijn op zaterdag te bewonderen en zullen menig (jongens)hart sneller doen kloppen. Net als de dorsmachine, die op zaterdag voor veel gepuf en gepruttel zorgt. 
Op zondag wordt een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten.  Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. Zouden Edzard en zijn broers dit ook gedaan hebben?
De boerenmarkt en de presentatie van diverse musea zijn zeker de moeite van een bezoekje waard. Deze vindt u op het voorterrein van de borg. Wandel dan door de prachtige tuin met beelden van kunstenaar Eddy Roos en laat u verrassen door de heerlijk geurende rozen. Neem even plaats in het tuinhuisje en laat de omgeving op u inwerken.
In de boomgaard kunt u veel te weten komen over oude fruitrassen. Weet u nog, die heerlijke suikerpeer? Of die lekkere appeltjes?  En wie weet waar de honing vandaan komt? De imker kan u er alles over vertellen.
Dus, wat let u…kom op 11 en 12 augustus naar Landgoed Verhildersum Leens en ervaar de kunst van het genieten.


Entree: volwassenen € 8,50; kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,00

Deel deze pagina