Lezing Boerenbloed in Kerk Klein Wetsinge

Lezing Boerenbloed in Kerk Klein Wetsinge

Op 31 oktober a.s. geeft Kees Kooman een lezing over zijn boek ‘Boerenbloed’ in het kerkje van Klein Wetsinge.

Boerenbloed beschrijft de levens van een aantal agrarische families in het ‘melk-eldorado’ rond het Friese dorpje Ee. De boeren hebben met hard werken hun fortuin verdiend, maar staan nu op een kruispunt. Door het opheffen van de melkquota kunnen de melkrobots en zuivelfabrieken na 31 jaar eindelijk op volle toeren gaan draaien. Er liggen al scenario’s klaar voor 20 tot 30 procent productiegroei. Maar die melk zal een hoge prijs hebben: vervuilde en uitgeputte grond, een stikstofprobleem door extreme (kunst)mestproductie, ziektes en uitsterven van dieren, en een veranderend landschap. En kan de markt al die melk wel aan?

Journalist Kees Kooman, inwoner van Ee, zag de afgelopen jaren het landschap om hem heen veranderen en de megastallen verrijzen. Hij gaat op onderzoek uit. Hij praat met wetenschappers, politici en milieubeweging over de kansen, de bedreigingen en zelfs de gevaren voor de melkveehouderij.

Maar Kooman praat vooral met de boeren zelf. Kiezen zij voor grootschaligheid of juist niet, wat zijn hun dromen en ambities? Zij spelen de hoofdrol in dit nostalgisch stemmende én verontrustende boek over het kantelpunt waarop ‘Nederland Boerenland’ zich bevindt.

De lezing begint om 16.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur). Na afloop kunnen de aanwezigen aanschuiven aan een lange tafel met lekker eten, goede wijn om gezellig na te praten!

Entree lezing: €5,00
Stoel voor de aanschuiftafel € 15,00
Combinatieprijs: 17,50!

Reserveren via: Inezgeenen@gmail.com

Deel deze pagina