Ploegdag Borg Verhildersum

Ploegdag Borg Verhildersum

Zaterdag, 7 oktober, worden de landerijen bij museum Landgoed Verhildersum bij Leens weer winterklaar gemaakt.

Al vroeg worden de paarden voor de ploeg gespannen en worden de oude tractoren opgestart om samen met de mensen dit karwei te klaren.

Wilt u dit van dichtbij bekijken, dan bent u vanaf 9 uur van harte welkom. De akkers liggen bij de parkeerplaats aan de westkant van Verhildersum.

Vroeger was paardenkracht onontbeerlijk op de boerderij. Tot de mechanisatie zijn intrede deed waren man en paard vrijwel onafscheidelijk. Zeker voor het zwaardere werk werden één of meerdere paarden voor de werktuigen gespannen. De paarden werden hiervoor speciaal gefokt en op karakter en trekkracht uitgezocht. Het Groninger paard, dat ook zaterdag zijn kunde zal tonen,  is betrouwbaar en veelzijdig, met een rustig temperament. Precies wat vele boeren wensten. Rond de jaren 50 namen tractoren steeds meer het werk van de paarden over.

Zodat het tegenwoordig een bijzonderheid is om paarden op het veld aan het werk te zien.

Zaterdag 7 oktober zullen paarden en oude tractoren gezamenlijk zorgen dat de akkers bij Verhildersum klaar gelegd worden om de winter in te gaan, zodat volgend voorjaar weer gezaaid en geoogst kan worden.

Bij slecht weer wort het ploegen een week uitgesteld.

Deel deze pagina