ROZEN- EN CLEMATISDAGEN BIJ DE KLEINE PLANTAGE

ROZEN- EN CLEMATISDAGEN BIJ DE KLEINE PLANTAGE

Op zaterdag 2 en zondag 3 april worden van 10.00-17.00 uur de traditionele Rozen- en Clematisdagen gehouden in De Kleine Plantage te Eenrum. 

Er zijn deze dagen diverse  specialisten aanwezig, die van hun passie hun beroep hebben gemaakt en die hun kennis en deskundigheid graag willen delen.

De biologische rozenkwekerij De Bierkreek uit Zeeland en Kwekerij De Kleine Plantage zorgen voor een aantrekkelijke verzameling oude en moderne struik- en klimrozen.

De Kleine Plantage biedt naast een ruime collectie rozen een enorm sortiment vaste planten en clematissen aan, zoals Clematis viticella, texensis, diversifolia in verschillende cultivars.  In de tuinen bloeien veel stinzenplanten zoals sterhyacint, longkruid, holwortel, bosanemoon, lenteklokje, voorjaarshelmbloem, sleutelbloemen, en daarnaast tonen de helleborussen nog steeds hun pracht. In de tuinen steken de vaste planten hun neuzen op als signaal voor de uitbundigheid later.  Na een zachte winter en een warm begin in januari kwam de kou. De tuin maakte pas op de plaats. Maar om met Cruyff te spreken: elk nadeel heb z’n voordeel. Er kan nu extra lang genoten worden van de vroege bloei in de tuin. De sneeuwklokjes bloeien bijvoorbeeld nog volop. En met een beetje warmte nu zie je dat de tuin er zin in krijgt.

De Bierkreek (www.bierkreek.nl) kweekt sinds 1999 rozen in de volle grond zonder het gebruik van chemische middelen, zonder kunstmest en in harmonie met natuur en landschap. Zij hebben hiermee een unieke positie in Nederland en in Europa. De kwekerij levert uitsluitend eerste kwaliteit biologisch gekweekte rozen.

De Belgische kwekers Peter Bauwens  en Kathelijne Thiers van De Nieuwe Tuin (www.denieuwetuin.be) brengen dit weekend hun complete assortiment van ruim 700 moestuinzaden mee en daarbij vijgen die het hier goed doen. De Nieuwe Tuin is een kleinschalige en eigenzinnige kwekerij waar op intensieve wijze gewerkt wordt aan de selectie en de vermeerdering van buitengewone planten voor een nieuwe eetbare tuin. Ze spelen met smaak, kleur en een zorgeloze teeltwijze, een avontuur in biodiversiteit op zoek naar een nieuw tuinpubliek. Ze streven naar een functionele moestuin nieuwe stijl, waarbij het plezier en de ervaring van het kweken van groenten, kruiden, vruchten en bloemen even belangrijk is als de oogst. Het resultaat van hun zoektocht vind je hier in de vorm van zaden, planten en boeken.

Op zowel de zaterdag als de zondag houdt Peter Bauwens een praatje over vijgen in de lage landen en Hans van Hage over 'De Bierkreek en de lijst van 84 (‘knetter-gezonde’) rozen’. Leden van de Nederlandse Rozenvereniging zijn er voor advies en info.

Hoveniersbedrijf  ‘De Hofenier’ (www.dehofenier.nl) geeft op beide dagen tijdens een rondgang door de tuin voorlichting over het voorjaarswerk.

Janneke Aué van De Kleine Plantage laat zien hoe je rozen en clematissen moet snoeien. De tuingalerie heeft onder meer vazen van DesPots, Ekelund handdoeken, Sneeboer gereedschap.

“Priska Bakt” komt met taart en meer.

Programma en extra informatie zijn te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl 

Locatie: De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum

Deel deze pagina