Tocht om de Noord 2017 - De Kracht Van Het Water

Tocht om de Noord 2017 - De Kracht Van Het Water

Tocht om de Noord is een jaarlijks wandelfestival door Groningen, waaraan zo’n 5000 wandelaars meedoen. Het betreft niet alleen een wandeling, maar bovenal een culturele ontdekkingstocht. Elk jaar staat één zintuig centraal. Dit jaar is dat ‘voelen’ en beleven.  

De kracht van water

Het centrale thema voor 2017 is ‘De kracht van Water’. Het is het jaar waarin wij terugblikken op de Kerstvloed die 300 jaar eerder plaatsvond en het leven van 14.000 mensen opeiste. De wandelaars beleven 1717 op een unieke manier, met dorpen die dienen als decors en korte flits theaters die wandelaars laten ervaren wat er gebeurt als de dijken breken. Op vele kruisingen is bovendien straattheater te zien.

Dijken van toen en nu

De Kerstvloed heeft invloed gehad op onze regionale geschiedenis, ons landschap, besturing en het hedendaagse dijkbeheer. De wandelroute van Tocht om de Noord volgt zoveel mogelijk de loop van de oude dijk en komt door dorpen die destijds zwaar getroffen zijn. Die dijk van toen staat in schril contrast met de dijk van nu. Maar ook daar moet aan worden gewerkt. Veilig wonen, werken en recreëren in ’s werelds grootste delta vraagt voortdurend om aandacht en inzet van de waterschappen.

Themapartners

Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest hebben het themapartnerschap dit jaar omarmd om stil te staan bij een gebeurtenis die grote impact had op Groningen. Maar ook één die het moment markeert waarop Thomas van Seeratt de basis legde voor de hedendaagse dijken; hoger, breder en vooral aan de buitenzijde minder steil.   

Praktische informatie

Praktische informatie

data: 23 en 24 september 2017
startplaats: Termunterzijl (dag 1) en Ulrum (dag 2)
afstand: 15 / 25 / 40 km per dag
maximum aantal deelnemers: 5000
start inschrijving: 1 maart

websites
www.tochtomdenoord.nl
www.hunzeenaas.nl
www.noorderzijlvest.nl/kerstvloed

Deel deze pagina