Tuin Kunst Hogeland Festival

Tuin Kunst Hogeland Festival

Zomerse kunst- en tuinen route op het Groninger Hogeland met kunst, lezingen, film, performance en theatrale verrassingen.

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden. De bezoeker bepaalt zelf de route. Er is een fietsroute uitgestippeld, die je langs alle locaties voert, terwijl je 30 kilometer lang al peddelend kunt genieten van het afwisselende landschap met het indrukwekkende boerenland in de hoofdrol. De prachtige wolkenpartijen erboven, zijn kenmerkend. Al fietsend of rijdend in de auto waan je je in een schilderij van een van de Ploeg schilders. In welk seizoen je ook komt, het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van dit gebied in het onderschatte noorden.

Dat deze keer de luchten strak blauw zijn is niet ondenkbaar, want Tuin Kunst Hogeland wordt al voor de vijfde keer gehouden in de mooie maand juni. De vier locaties van Tuin Kunst Hogeland hebben gemeenschappelijk dat er een opmerkelijke tuin is. Alle vier met een heel eigen karakter. Een eigenzinnige kwekerij met tuinen om in te verdwalen. Een wilde bostuin met bouwsels en zitjes. Een landhuis met idyllische parktuin waar je de tijd vergeet en de rest van de dag wilt blijven mijmeren. En een verborgen theetuin bij een excentriek kunstenaarsechtpaar.

Op de deelnemende locaties kan de bezoeker terecht voor lezingen, een veiling en meer interessants. Zo wordt er een film vertoond van Carin Schripsema over het opmerkelijke leven Anton Heijboer. Etsen en tekeningen van zijn hand zijn te zien bij het kunstenaarsduo Margriet Barends & Harm van der Meulen. De kunstenaar Tinkebell werkte mee aan het project Alice in Wonderland van het Lewis Caroll Genootschap. Een beleving die je niet mag missen op het surreële landgoed Oosterhouw.  Op deze locatie kan de verzamelaar twee dagen lang het meest merkwaardige antiek en curiosa laten taxeren. 

Tijdens de openingsdagen stellen kunstenaars hun werk ten toon. Er is een buiteninstallatie van Marion van der Schelde. Exposities met werken van  gastkunstenaars Mia van der Burg en Irma Frijlink. De ateliers van anne wine, Margriet Barends en Harm van de Meulen zijn eveneens open.

Waar? 

De Kleine Plantage - Een kleinschalige eigenzinnige kwekerij met tuinen gelegen op het Groningse Hogeland, even buiten het dorp Eenrum, zo’n 25 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Een kwekerij, voor liefhebbers en tuin fanaten, met een faam tot over de landsgrenzen.

bij anne wine - Achter de oude smidse in het dorp Kloosterburen ligt een wilde bostuin met bouwsels, beelden en zitjes in de open lucht. Een folie van tot op de druppel leeggedronken flessen en tussen de bomen een installatie van opengebroken vogelkooitjes. Je kunt zien dat bewoner anne wine van bouwen houdt. In haar jeugd bouwde zij al vele hutten in de natuur waar zij opgroeide. Het is een tuin om in te verdwalen en om je te verwonderen.

Landhuis en parktuin Oosterhouw - Net buiten het dorp Leens ligt de villa Oosterhouw, een negentiende-eeuws neo-classicistisch notarishuis in Italiaanse stijl.  Een markant Noord-Gronings rijksmonument en heeft door haar bewonersgeschiedenis een eigen dynamiek in de regio en daarbuiten.

Bij de kunstenaars - Een verscholen en besloten tuin in het midden van het dorp Ulrum vol met beelden van cortenstaal en brons van Margriet Barends. In de zomer is de tuin een verscholen paradijs; in de winter een oase van rust – waar zo’n tien tot vijftien roestende ransuilen dankbaar gebruik van maken.

Weekendje uit? Blijf overnachten bij de kunstenaars, op Oosterhouw of bij anne wine.

Deel deze pagina