Unieke foto expositie Jacob Molenhuis in Kruisweg

Unieke foto expositie Jacob Molenhuis in Kruisweg

Tot en met 1 november 2015 is in het voormalig woonhuis en atelier van fotograaf Jacob Molenhuis (1894-1987) in Kruisweg (Kloosterburen) een expositie te zien met foto's van eigen hand.

Over Jacob Molenhuis
Het woonhuis/atelier van Molenhuis staat te koop en wordt momenteel niet bewoond. Een unieke gelegenheid dus om zijn foto’s op de ontstaansplek te exposeren. Molenhuis was rijwielhandelaar, maar zijn hart lag bij de fotografie. In 1916 kocht hij een tweedehands camera en legde in daaropvolgende jaren duizenden Groningers vast voor het nageslacht. Molenhuis staat in het Photography Book van Phaidon vermeld als een van de 500 beste fotografen ter wereld!  Niet alleen vanwege zijn persoonlijke stijl, maar ook door het tijdsbeeld dat hij vastlegde in de portretten van de lokale bevolking tussen 1916 en 1972.  Zo’n zesduizend glasnegatieven zijn bewaard gebleven. Daarvan zijn er 1600 gedigitaliseerd door het Spaarnestad Archief in Den Haag.

Molenhuis en Rineke Dijkstra
Molenhuis inspireerde de wereldberoemde fotografe Rineke Dijkstra. In 1995 kwam zij naar Kloosterburen, waar zij foto’s maakte van ouderen in het plaatselijk bejaardenhuis ‘t Olde Heem. Die foto’s zijn, samen met foto’s van Molenhuis, gepubliceerd in het boekje ‘Stofgoud’ van uitgeverij Basalt. 

Verhalen
Van mensen die Molenhuis gekend hebben en/of door hem zijn gefotografeerd wil Stichting Culturele Activiteiten Kloosterburen graag de achtergrondverhalen bij de foto’s horen. De vergaarde informatie wordt opgeslagen een doorgegeven aan het Spaarnestad Archief waar de foto’s bewaard worden.

Behalve de foto’s worden ook andere gebruiksvoorwerpen en de camera waarmee Molenhuis duizenden inwoners van gemeente De Marne fotografeerde tentoongesteld.

Openingstijden:
Zaterdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak (06-49640329). Entree gratis.

Adres: Leensterweg 16, Kruisweg

Deel deze pagina