Unieke vleermuisfilm en excursie Borg Verhildersum

Unieke vleermuisfilm en excursie Borg Verhildersum

Op vrijdagavond 12 april 2019 vertoont de Borg Verhildersum een unieke film over de vleermuizen die in en bij deze borg wonen. Aansluitend  verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen een vleermuisexcursie over het borgterrein. 

In en bij de Borg Verhildersum komen al heel lang vleermuizen voor. De kelder van de borg wordt door meerdere soorten vleermuizen gebruikt om te overwinteren. Na de winterslaap wemelt het ’s nachts van de foeragerende vleermuizen boven de borggracht. Vrouwtjes watervleermuizen verhuizen in de zomer naar bomen op het terrein, waar ze hun jongen krijgen en grootbrengen. In de herfst vormt het terrein voor meerdere soorten vleermuizen een halte tijdens de trek naar de winterverblijven. Daarvoor zijn speciale kasten opgehangen.

Het Landgoed Verhildersum is voor natuurliefhebbers zeer de moeite waard. De bezoekers van het landgoed zullen overdag echter weinig merken van de nachtdieren!

Daarom zijn er uitvoerige filmopnames gemaakt op het landgoed, zodat het publiek kan kennismaken met het ‘onzichtbare’ leven van deze dieren. Er is twee jaar aan de film gewerkt. Voor de opnames in het donker, zowel in de kelder als bij de bomen, zijn speciale infraroodcamera’s gebruikt, zodat de dieren niet gestoord werden. Hoofdrolspelers in de film zijn de watervleermuizen. Tussen de beelden zitten unieke opnames. Zoals van parende ruige dwergvleermuizen: een wereldwijde primeur. Hierdoor is er ook internationaal veel interesse voor de film. Maar het nachtleven op het landgoed beperkt zich niet tot vleermuizen, ook (rans)uilen en andere nachtbrakers figureren in de film. De prachtige natuuropnamen brengen het leven rond de Borg Verhildersum door de seizoenen heen in beeld.

Aanmelden vóór dinsdagavond 9 april via info@verhildersum.nl of tel. 0595571430. 

Kosten voor deelname: volwassenen € 3,00; kinderen € 1,00.

De film begint om 19.15 uur in de museumboerderij ten zuidoosten van de borg. Om 20.15 uur vertrekt de excursie naar de slotgracht van de borg, de wandeling over het terrein met batdetectoren om vleermuizen te spotten duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er heel veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd en zo mogelijk verplaatst naar zaterdag 13 april.

 

Deel deze pagina