50 jaar L'Meer - zaterdag 3 augustus

50 jaar L'Meer

In 2019 is het 50 jaar geleden dat het lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee en het Lauwersmeer is ontstaan: een grote verandering in het dagelijkse leven van de vissers uit Zoutkamp en omstreken. Tijdens deze open visserij dag wordt teruggekeken naar de afgelopen 50 jaar en leer je alles over het hedendaagse leven aan boord van een vissersboot.

Stichting Promotie Waddenland heeft een uitgebreid en gevarieerd programma voor jong en oud samengesteld waarbij er een inkijk wordt gegeven in de geschiedenis van het Lauwersmeer en tegelijkertijd kun je het leven aan boord van een vissersboot bekijken. 

Programma

programma onder voorbehoud van wijzigingen

Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur

Visserijmuseum

Een bezoek aan het Visserijmuseum is altijd een feest. De geur van teer, hout en olie brengt je terug naar vroegere tijden. Het Visserijmuseum is open tegen gereduceerd tarief (van €4 naar € 2,50)

 • De nieuwe expositie '50 jaar afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp’  bevat veel foto- en filmmateriaal over de afsluiting van de Lauwerszee en de invloed hiervan op het leven in het vissersdorp Zoutkamp. Inclusief rondleider.
 • Vaartochten met de Ecoboot ZK31. Dit is een elektrisch aangedreven boot. Tijdens deze gratis vaartocht wordt er o.a. langs visfuiken gevaren en aan het einde van de tocht word je uitgezet bij de Palingrokerij.   
                                 
  Vaartijden: (onder voorbehoud)                        
  13.15 – 14.00 uur
  14.00 – 14.45 uur
  14.45 – 15.30 uur
  15.30 – 16.15 uur
  16.15 – 17.00 uur      

Palingrokerij Postma

Als Gaele Postma zijn palingfuiken in het Reitdiep 's ochtends geleegd heeft, gaat zijn werk door in de rokerij. Daar vertelt hij graag hoe hij te werk gaat, waarom vissen zijn lust en leven is en waarom schone fuiken voor een palingvisser extra belangrijk zijn.

In de winkel aan de haven van Zoutkamp, wordt naast paling een breed assortiment vis verkocht. Vers van de afslag in Lauwersoog. Zittend op het terras is het heerlijk genieten van een vers visje met uitzicht over het Reitdiep.

Vaartocht Viskotter ZK9 Antonia

Stap aan boord van de viskotter ZK 9 Antonia. Schipper Eppo Lukkien neemt 20 passagiers mee op een prachtige vaartocht van Zoutkamp richting het  Lauwersmeer en terug. Aan boord vertelt een gids meer over de afsluiting van het Lauwersmeer 50 jaar geleden en welke gevolgen dit heeft gehad voor de natuur in het gebied alsmede voor de vissers van Zoutkamp.

Let op! Slechts beperkt plek aan boord. Binnenkort is aanmelden voor deze tocht mogelijk via deze webpagina.

Vaartijden: (onder voorbehoud van wijzigingen)
13.30 uur
15.30 uur

Datum, tijd en locatie

De '50 jaar L'Meer: open visserijdag vindt plaats op:

- Zaterdag 3 augustus 2019

- Van 13.00 tot 17.00 uur

Adres:

Reitdiepkade
Zoutkamp

Binnenkort volgt een kaart met alle locaties en tijden.
Tevens opent enkele weken voor het evenement de inschrijving voor de verschillende activiteiten

Aanmelden

Hoewel aanmelden niet verplicht is, stellen wij het op prijs wanneer je weet dat je komt, je je even aanmeldt via onderstaand formulier. Tevens ontvang je dan per email meer informatie over het evenement.

slide
slide
slide
slide
 • thumb
 • thumb
 • thumb
 • thumb

Deel deze pagina