Veredeling van de aardappel - zaterdag 30 november 2019

Veredeling van de aardappel

Iedereen eet aardappels. Als stamppot, friet, chips, puree, of lekker uit de oven. Maar is iedere aardappel geschikt om een lekker frietje mee te bakken? hoe bepaal je welke aardappels geschikt zijn voor bijvoorbeeld patat of stamppot, resistent zijn tegen ziektes of geschikt voor bijvoorbeeld zilte grond? Waarom wordt de ene aardappel gebruikt voor chips en de andere als pootaardappel naar Afrika vervoerd? Ontdek alle ins en outs van de aardappel tijdens deze Kom Bij De Boer Over De Vloer dag op zaterdag 30 november 2019.

Op de boerderij:

Aardappelveredelingsbedrijf D. Biemond BV

Hoe het bij een 'gewone' aardappelteler aan toe gaat, weten we eigenlijk al niet, laat staan bij een aardappelveredelaar, een bedrijf dat rassen kruist en zo nieuwe rassen kweekt. Als een aardappelteler twintig rassen op het land heeft staan, is dat al veel. Karel Biemond en zijn vader Hans beginnen elk jaar opnieuw met 20.000 soorten in de kas en 30.000 op het land. Die allemaal met de hand gerooid worden, anders zouden de verschillende rassen maar door elkaar raken. Ze bakken chips en friet op het bedrijf, er wordt geproefd, getest en ze kunnen er heel wat over vertellen.

Data, tijd en locatie

De Verdeling van de aardappel-dag vindt plaats op:

zaterdag 30 november 2019 van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie:

Westerweg 2 
9967 TE Eenrum

Parkeren:

Bij voorkeur achter het bedrijf. Vol? Dan langs de toegangsweg.

Aanmelden:

Aanmelden is niet noodzakelijk maar we stellen het wel op prijs. Het kan eenvoudig door een mail te sturen naar dit adres: info@toerismewaddenland.nl

Doorlopend programma

700 verschillende soorten aardappelen in de kas

Neem een kijkje in de kas en ontdek dat er veel verschillende soorten aardappels zijn en waar een aardappel aan moet voldoen om te promoveren tot nieuw aardappelras. Welke voorwaarden komen aan de orde om een goede aardappel te ontwikkelen. Zouttolerantie, smaak, zetmeel, resistentie, vorm, kleur, kan goed tegen droogte of juist vocht, geschikt voor patat, chips, zetmeelproductie, koken enz.

Hans of Karel Biemond neemt je mee de kas in en vertelt waarom je voor een succesvol ras een glazen bol nodig hebt en wat er allemaal in het begin vooraf gaat om tot een goed ras te komen

Koken en proeven

Hoe test je nu of een aardappel geschikt is om patat van te bakken? Proberen dus. In de keuken laten we zien hoe dat werkt. Soms is een aardappel prachtig in de schil maar valt uiteen bij het koken of word bruin bij het frituren. Of de structuur is perfect maar de smaak laat te wensen over. En wie proeft er eigenlijk en wordt er wel geproefd?

Een kijkje in de keuken met uitleg tijdens het koken door kok Yvonne.  Thuis proeven kan ook. Neem een zakje aardappelen mee om thuis na te genieten. 

Beoordelen

Waar let de beoordelaar op bij het beoordelen: vorm, kleur, grofheid, ogen enz. Hier is te zien hoe en wat er beoordeeld wordt door de beoordelaar Hielke.


Deel deze pagina