100 Jaar De Ploeg in Waddenland

Kunstgenootschap De Ploeg 100 jaar


Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Kunstkring De Ploeg opgericht werd. Een mijlpaal, want De Ploeg heeft een heel eigen stijl voortgebracht, van verre herkenbaar.

Het landschap in de regio Waddenland is  (was) een enorme inspiratiebron voor zowel oud als nieuwe Ploeg-leden. Kom ook en ontdek de muze van Kunstgenootschap De Ploeg!


ACTIVITEITEN / EXPOSITIES 2018:


Za. 14 april t/m zo. 21 oktober: Kleurendrift, het land van De Ploeg - Landgoed Verhildersum
Ontdek aan de hand van ruim 30 kleurrijke werken van ploegschilders van het eerste uur het Groninger land. Met nog niet eerder geëxposeerde werken van Johan Dijkstra. 
www.verhildersum.nl

(schilderij:: Jan vd Zee - Landschap met koeien en korenschoven - eigendom Belvedere)


Za. 19 mei t/m zo. 21 oktober: Kunst op Sporen, speurtocht met de 100 jarige Ploeg - Museum Wierdenland

Kunstwerken van huidige Ploeg leden die een eigentijdse kijk geven op het eeuwenoude landschap. De interpretaties zijn vastgelegd op doek, paneel of papier. Met fietsroute langs ‘inspiratie’ plekken. www.wierdenland.nl

 


Jan Wiegers, Interieur Bohemien, Groninger MuseumMa. 28 mei t/m za. 4 november: Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 – Groninger Museum
Centraal staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw. Met 250 werken van Ploegleden zoals Jan Wiegers en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls en H.W. Mesdag.
www.groningermuseum.nl

(schilderij: Jan Wiegers, Interieur Bohemien, Groninger Museum)


Do. 31 mei t/m do. 21 juni : Expositie Basisschool kinderen - Kerk Klein Wetsinge
www.kerkleinwetsinge.nl


Za. 2 juni – Ploeg concert: De roep van Ruyneman, 15.00 uur
Een bijzonder concert rond Ploegcomponist Daniël Ruyneman. Het concert wordt ingeleid door musicoloog Huib Ramaer. Gespeeld wordt o.a. Bach, Milhaud, Switters en Ruyneman. www.verhildersum.nl
 


​Zo. 17 juni - Ploeg lezing De zegetocht van de kleur -  door Eric Bos - Kerk Klein Wetsinge
Beeldend kunstenaar en schrijver Eric Bos vertelt over het werk van De Ploeg, dat tot 1929 bruiste van energie, vrijheidsdrang en experimenteerlust. Opgeluisterd met afbeeldingen van het werk van de Ploegkunstenaars.
www.kerkkleinwetsinge.nl
(schilderij:: Johan Dijkstra- Steentil bij Aduard 1924)

 


Za. 30 juni - Workshop (Landschaps)schilderen, 13.30 - 16.30 uur

Leren schilderen onder begeleiding van twee echte Ploeg leden: Josefien Alkema en Mary Velthoen, in de omgeving van Ezinge. 

www.wierdenland.nl


Zo. 24 juni t/m za. 14 juli - Kleurrijke en gevarieerde expositie ‘De Ploeg van de Blauwe Schuit - Kerk Klein Wetsinge

50 cursisten van het atelier in De Blauwe Schuit in Winsum (een samenwerking van kunstenaar Renate Martini en kunstschilder Marleen Bakker) hebben zich laten zich inspireren door kunstenaarscollectief De Ploeg.

De werken zijn geïnspireerd op de hoogtijdagen van De Ploeg. 

www.kerkkleinwetsinge.nl
 


Routekaart 100 Jaar De Ploeg weekend - 21en 22 juliZa. 21 en zo. 22 juli – 100 jaar De Ploeg- weekend

Een fiets (en auto-) route verbinden de exposities en activiteiten in het kader van De Ploeg 100 jaar in de regio Waddenland aan elkaar.


Za. 4 augustus t/m zo. 28 oktober - Ode aan de Ploeg - Galerie Het Raadhuis
12 hedendaagse kunstenaars hebben zich laten inspireren door de werkwijze, het kleurgebruik en de onderwerpen van De Ploeg. Kom genieten van het verrassende resultaat.
www.galeriehetraadhuis.nl

(schilderij:: De Ploeg door Antje Sonnenschein, Galerie Het Raadhuis -


Wo. 22 augustus: Workshop Schilderen door Ploeglid Aly van der Wal, 13.00-16.30 uur

Leren schilderen onder begeleiding van een echt Ploeg lid. Tijdens de workshop wordt geschilderd in de buurt van Ezinge. Plaats voor slechts 10 deelnemers. 

www.wierdenland.nl

 

Routekaart 100 Jaar De Ploeg weekend - 15 en 16 septemberZa. 15 en zo. 16 september – 100 jaar De Ploeg- weekendDe deelnemende musea en galeriën aan het weekend zijn:

  • Museum Wierdenland in Ezinge
  • Borg Verhildersum te Leens
  • Galerie Het Raadhuis in Eenrum

Extra in dit weekend:

Museum Wierdenland
zaterdag 15 september om 14.00 uur
Lezing over de Ploeg door Lenny Bulthuis
Workshop schilderen o.l.v. Aly van der Wal (Ploeglid).

Borg Verhildersum
zaterdag 15 september
Streekmarkt Verhildersum

Download de routekaart (door op de kaart te klikken) voor de route en deelnemende musea en galerieën aan dit weekend.


Za. 15 en Zo. 16  september: Workshop Schilderen door Ploeglid Aly van der Wal, 13.00-16.30 uur

Leren schilderen onder begeleiding van een echt Ploeg lid. Tijdens de workshop wordt geschilderd in de buurt van Ezinge. Plaats voor slechts 10 deelnemers. 

www.wierdenland.nl


Medio september -Taxatiemiddag landschap schilderijen 20e eeuw

Meer info volgt

 www.wierdenland.nl


Vr. 21 september 2018 - Workshop De Ploeg
Tijdens deze workshop schilderen leer je het Groninger Landschap schilderen in de sfeer van de Ploeg. Er wordt gewerkt in gedempte kleuren of in aardtinten om een vervagende horizon te benadrukken. 
www.galeriehetraadhuis.nl

(schilderij: De Ploeg door Theo Onnes, Galerie Het Raadhuis 


Wo. 26 t/m zo. 30 september en do. 4 t/m zo. 7 oktober - Iovivat speelt De Ploeg; een ontdekkingstocht naar het bekende

Iovivat neemt haar publiek mee op een ontdekkingstocht door, langs, over en in de omgeving die Ploegschilders zo prachtig wisten vast te leggen; het kerkje van Oostum en het betoverende landschap daaromheen. In drie bedrijven verbinden we landschap, bevolking, het kerkje en de schilderijen tot een theatervoorstelling ter ere van de 100e verjaardag van De Ploeg.

Vanaf Oostum wordt het publiek naar de Wetsingersluis gebracht om daar aan boord te gaan voor een korte tocht over een prachtig stukje meanderend Reitdiep. Daarna wordt de tocht, terug naar Oostum, te voet voortgezet.

100 jaar geleden brachten Ploegschilders het landschap van het Reitdiep tot leven. Nu brengen wij het leven op het doek terug in het landschap. Een uniek document met verhalen uit de eerste hand, op de valreep opgetekend in de afgelopen 20 jaar.

Locatie: Bij het kerkje van Oostum

Tijdstip: 17.30/18.00 uur
Tevens matinee op 29 sept en 7 oktober om 14.00/14.30 uur.

Kaarten a € 25,00 via www.iovivat.info


Za. 29 en zo. 30 september –Vergezichten van De Ploeg – Tocht om de Noord 

Tijdens dit 2daagse wandelevent zien wandelaars het landschap door de ogen van 100 jaar geleden. Reproducties van De Ploeg staan op dezelfde locatie in het landschap waar ooit werd geschilderd.
www.todn.nl


Zo. 30 september – De Ploeg’-stand op route Tocht om de Noord van ‘Landgoed Verhildersum Leens en Museum Wierdenland  

Landgoed Verhildersum Leens en Museum Wierdenland staan samen met een kleurrijke stand op de route van de Tocht om de Noord. Die dag lopen ruim 4500 mensen van Haren via de stad Groningen naar Winsum. Het thema dit jaar van de Tocht om de Noord is ‘Vergezichten van De Ploeg’. Verhildersum en Museum Wierdenland hebben dit jaar beide prachtige exposities rondom ‘De Ploeg 100 jaar’.Aangezien de Tocht om de Noord, en dus de wandelaars niet langs de beide locaties komt, komen Landgoed Verhildersum en Museum Wierdenland naar de route toe met een kleurrijke presentatie.

De stand is te vinden op het erf van de Horsefarm in Wierumerschouw. Hier is ook de eerste ‘pleisterplaats’ na de stad Groningen met koffie, thee en zitjes. Tussen de paarden aan het Reitdiep. Een prachtige plek om De Ploeg onder de aandacht te brengen. Op de stand is informatie verkrijgbaar over de De Ploeg exposities die op dit moment te zien zijn op Verhildersum en in het Museum Wierdenland. Ook kan men meer informatie krijgen over wat er verder te zien en doen is op beide locaties. Er is tevens toeristische informatie over de regio Waddenland verkrijgbaar.

Alle deelnemers krijgen bij de finish een mapje Ploeg-kaarten met kortingen van Landgoed Verhildersum en Museum Wierdenland uitgereikt. Bij het verlaten van de stand krijgt iedereen een overheerlijke kleurrijke ‘Ploegbal’ mee voor onderweg.

Iedereen is welkom op de stand vanaf 8.00 uur 's ochtends.

Meer informatie over Landgoed Verhildersum en Museum Wierdenland is te vinden op www.verhildersum.nl en www.wierdenland.nl

Deel deze pagina