Waddenland, verhalenland

Welkom in Waddenland!

De regio Waddenland strekt zich uit van het dorp Lauwersoog in het noordwesten tot Noordpolderzijl, het kleinste buitendijkse zeehaventje van Nederland, in het noordoosten. Nationaal Park Lauwersmeer vormt de westelijke begrenzing van het g

ebied. Het prachtige Reitdiep, deels gekanaliseerd, deels nog volop meanderend, behoort tot het oudste cultuurlandschap van Nederland en loopt dwars door Waddenland. De dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge én het buurtschap Electra vormen de zuidelijke begrenzing van het gebied. Nationaal Landschap Middag-Humsterland maakt onderdeel uit van dit gebied. In het noorden is er de Waddenzee, in 2009 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen, als natuurlijke begrenzing.

Het gebied kan bogen op een rijke geschiedenis. Het is van oudsher een zeer waterrijke, drassige streek. Bewoners hebben hier eeuwenlang strijd gevoerd tegen het wassende water. Onder invloed van de getijdenwerking, wind en later ook de mens, is geleidelijk een vruchtbaar kleigebied aan zee onttrokken. De bewoning in het gebied gaat plaatselijk 2500 jaar terug en concentreerde zich op natuurlijk verhogingen (kwelderwallen) in het landschap of op kunstmatig opgeworpen land, de wierden. De dynamiek die dit gebied gevormd heeft, komt tot uiting in een grote landschappelijke diversiteit met eeuwenoude kwelders, fraai gelegen wierdendorpen, dichtgeslibde rivierarmen van de Hunze en het grootschalige polderlandschap in het jonge kustgebied.


 Voor toeristen is het een heerlijk gebied om per fiets, te voet, auto of  boot te doorkruisen. De vele authentieke dorpjes liggen op steenworp  afstand van elkaar. Het aanbod van B&B’s is er groot en er zijn  talrijke restaurantjes, theeschenkerijen en andere rustpunten. Bijna  elk dorp kent wel een galerie en er zijn aantrekkelijke musea in het  gebied. Maar ook voor de actieve toerist is er volop vertier, van  zwemmen, kanoën, surfen en kiten binnendijks tot wadlopen,  zeehondentochten en ribtrips op de Waddenzee.

Deel deze pagina