Nacht van Electra: Supermaan en volledige maansverduistering

De Nacht van Electra staat dit jaar in het teken  van 'Supermaan' en de volledige maansverduistering , die in de nacht van zondag 27 op maandag 28 september plaatsvindt tussen 2.11 uur en 7.24 uur.

Er is nauwelijks een mooiere plaats denkbaar om deze zeldzame gebeurtenis te beleven dan midden in het Lauwersmeergebied. Het Nationaal Park Lauwersmeer in het Waddengebied op de grens van Friesland en Groningen is een van de weinige gebieden in Nederland waar de hemel 's nachts nog echt donker is, en als zodanig in de running voor het internationale predicaat Dark Sky Park. 

Supermaan
Midden in het Lauwersmeergebied, waar de lichtvervuiling minimaal is en de stilte voelbaar, zal de verduistering van de volle maan optimaal te beleven zijn. Het effect zal nog worden versterkt door de relatieve nabijheid van de maan tot de aarde - er is die nacht sprake van een zogeheten 'Supermaan'. De volgende totale maansverduistering die in Europa zichtbaar zal zijn, vindt pas plaats in 2029!

Vanaf Middernacht
Er zullen vuurplaatsen zijn waar gebarbecued kan worden, er zijn tenten met houtkachel en aan de waterkant is een halve-maanvormig strand met strandstoelen waar bezoekers de verduistering optimaal kunnen volgen. Gedurende de nacht zijn in de lounge-yurt doorlopend buitengewone films te zien over de pogingen uit de afgelopen eeuwen van mens en dier om naar de maan te reizen.

Aanroeping van de sterren
De verduistering vindt plaats tussen 2.11 en 7.24.  Aan het begin van de verduistering om 2.11 wordt deze bijzondere gebeurtenis ingeluid met een aanroeping van de sterren: Olivier Messiaen's door de Grand Canyon geïnspireerde ode aan de sterren Appel Interstellaire. 

www.nachtvanelectra.nl

Deel deze pagina