Tentoonstelling Groninger Dracht Meets Fashion Tech op Landgoed Borg Verhildersum

Tot 25 september 2016 is op Museum Landgoed Verhildersum in Leens de tentoonstelling Groninger Dracht Meets Fashion Tech te zien. Een modetentoonstelling die heden en verleden verbindt.  Behalve mode en dracht uit de periode 1841- 1865, staat in de expositie werk van fashion designer Maartje Dijkstra centraal.


Op uitnodiging van het museum ontwerpt en maakt Dijkstra, die in Leens opgroeide, een aantal stukken. Daarbij laat zij zich inspireren door de unieke textielcollectie van Museum Landgoed Verhildersum, waarvoor Tine Clevering-Meijer ooit de basis legde.

Groninger Dracht Meets Fashion Tech toont niet alleen hoe het vroeger was. Door Maartje Dijkstra, met eigen werk op de kleding van toen te laten reageren, wordt in de expositie ook de nieuwe vorm en betekenis van de historische collectie zichtbaar en voelbaar. Een aanpak die door de Amerikaans/Russische cultuurhistoricus Svetlana Boym reflectieve nostalgie wordt genoemd. De sferische ontwerpen van Dijkstra geven een inkijkje in de toekomst van de mode.

In het kielzog van Maartje Dijkstra gaan een fotograaf, een visual artist, een muzikant, een danser/choreograaf, een grafisch vormgever, een interieurontwerpster en een kunsthistorica op zoek naar parallellen tussen hedendaags en 19e eeuws werk, leef- en kleedgewoonten. Ook hun artistieke interpretaties van het Noord-Groningse materiële erfgoed en immateriële erfgoed (de geluiden, de geuren, de verhalen, de mores van Noord-Groningen halverwege de 19e eeuw) zullen in Groninger Dracht Meets Fashion Tech te bewonderen zijn.

www.verhildersum.nl

Deel deze pagina