Zoutkamp, met de zee verbonden

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is tot eind oktober nog de expositie “Met de zee verbonden” te zien.

De expositie bestaat uit diverse werken van maritiem schilder Peter Sterkenburg (1955-2000). Hij schilderde Zoutkamp en een gedeelte van de Zoutkamper vloot. De schilderijen die in het Visserijmuseum te bezichtigen zijn, komen uit de collectie van Matthijs van der Ploeg.

Peter Sterkenburg, afkomstig uit Harlingen, is zonder twijfel één van de voornaamste Nederlandse maritieme schilders van de twintigste eeuw. De waardering die zijn werk met name in de laatste 10 jaar van zijn leven oogstte, deed hem goed, maar door zijn bescheiden karakter bleef hij liever op de achtergrond. Hij had niet zo’n behoefte aan publiciteit. Alles wat hij toen maakte, werd toch binnen de kortst mogelijke tijd verkocht. Zo valt het te verklaren dat zijn werk in Nederland alleen in kleine kring bekend is. De kunstenaar was in de laatste jaren van zijn leven zo succesvol dat zijn schilderijen al verkocht waren voordat hij ze klaar had. Op een lijstje aan zijn kastdeur stonden de vele speciale opdrachten die hij ooit nog eens had moeten maken. Zijn werken zijn over de hele wereld verspreid en vormen een bron van genoegen voor de gelukkige bezitters. 

www.visserijmuseum.com

Deel deze pagina