ROUTE 2: Tuinenpracht in Waddenland

Interactieve kijk op bijzondere tuinen bij borgen, kerken, boerderijen en dorpen in Waddenland.


In het noordelijkste deel van Nederland, ten noorden van de stad Groningen en vlakbij het Lauwersmeer, fiets je door het oude boerenland met mooie wierdendorpjes. En daar liggen vele groene schatten verscholen. Van landgoed tot pluktuin, van kwekerij tot oude notaris- en domineestuin… Maar ook eeuwenoude bomen, bijzondere voortuintjes en bonte bloemenakkers. Katja Staring van DailyGreenspiration toerde erlangs en maakte deze speciale route voor tuin- en groenliefhebbers.

Voor deze tuinfietsroute van circa 30 kilometer kun je zeker een hele dag uittrekken als je de tuinen en groene plekken die je langsfietst ook echt wilt bezoeken en bekijken. 

De route doet de volgende tuinen aan: Domies Toen en de Waddentuin van het Zeehondencentrum in Pieterburen, De Kleine Plantage en de Notoares Toen in Eenrum, De Bloemenboerderij in Saaxumhuizen, De Kloostertuin in Kloosterburen en de borgtuin van Landgoed Borg Verhildersum. Ter plekke vertellen eigenaren, tuinders of beheerders virtueel hun verhaal achter de tuin. Tevens ’popt’ onderweg informatie op over bezienswaardigheden, wetenswaardigheden en horeca.

Onderweg is er horeca in Eenrum, Westernieland, Pieterburen, Wehe-den Hoorn en Leens. 

De meeste tuinen zijn gratis te bezoeken. Bij Domies Toen wordt een bijdrage gevraagd voor het behoud van de tuin. De Waddentuin is toegankelijk voor bezoekers van Zeehondencentrum Pieterburen. Een bos bloemen plukken kan bij de bloemenboerderij tegen een vergoeding.

Parkeren kan het beste bij startpunt landgoed Verhildersum in Leens of bij het Zeehondencentrum in Pieterburen.

Download snel de Waddenland Routeland App

Deel deze pagina