Fietsen

Fietsen in Waddenland

Op de pedalen door het magische Waddenland? Dat is een geweldige manier om dit mooie gebied te verkennen. Met haar goudgele akkers, de groene kwelders, meanderende maren, de zilverkleurige schakeringen van het drooggevallen Wad, de hoge witte wolkenluchten én om de 4 kilometer een lieflijk dorpje. Kortom, fietsen door Waddenland is een streling voor het oog.

Het waait hier misschien altijd wel net een tandje harder, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn genoeg mogelijkheden om onderweg even op adem te komen bij een van de vele gezellige restaurantjes, café ’s of rustpunten.


Uitgebreid Fietsroutenetwerk

Via het uitgebreide fietsknooppunten netwerk vind je eenvoudig je weg over honderden kilometers comfortabele fietspaden. Stippel je route alvast thuis uit via www.fietsen.groningen.nl of maak je route ter plaatste met behulp van een van de vele knooppuntenpanelen onderweg. De groen-witte knooppuntenbordjes wijzen je daarna de weg. 


Fietsmenu

Lekker fietsen door het Groninger land, genieten van het prachtige landschap, de weidsheid, de hoge luchten, onderweg een gezellige picknick en als bekroning een (h)eerlijke biologische maaltijd. Dit is in het kort de formule van Fietsmenu.nl. Een uniek concept waarbij genieten van de natuur en al het moois dat zij te bieden heeft, centraal staat.


Fietsen aan de hand van een vaste route, dat is zeker mogelijk! Waddenland kent meerdere beschreven fietsroutes. Alle routes zijn te koop bij de Toeristische Informatie Punten in Waddenland of via de online webshop van Marketing Groningen.

1. Fietsroute rondom Pieterburen

Naast prachtige natuur heeft Pieterburen en omgeving veel te bieden op het gebied van cultuur, zoals eeuwenoude wierdendorpjes, bijzondere gebouwen en botanische tuinen. Dit landschap met de fiets verkennen is de ideale manier om te genieten van vergezichten over de Waddenzee, de kwelders en het land rond de oude zeearm van rivier De Hunze.

De fietstocht voert langs twaalf niet te missen bezienswaardigheden rondom Pieterburen. Er zijn tips voor een hapje, drankje en zelfs overnachtingen opgenomen.

Deze gevarieerde route van ongeveer 53 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten.

2. Fietsroute NP Lauwersmeer

De omgeving van het Nationaal Park Lauwersmeer is bij uitstek geschikt om met de fiets te verkennen. Deze fietstocht start in Zoutkamp en voert langs vijftien bezienswaardigheden in het Lauwersmeergebied, met als hoogtepunt het Nationaal Park met zijn bijzondere natuur, de diverse waterpartijen en de verscheidenheid aan diersoorten.

Een deel van de fietsroute is op sommige dagen afgesloten wegens militaire oefeningen. Kijk op www.np-lauwersmeer.nl voor deze data. Met behulp van de knooppunten is de route vervolgens heel eenvoudig aan te passen. De hele route is ongeveer 45 kilometer lang. Wie iets korter wil fietsen, kiest voor de verkorte versie van ongeveer 38 kilometer.

Het Lauwersmeer helemaal rondfietsen? Dat kan ook! Met de nieuwe route 'Rondje Lauwersmeer', verkrijgbaar bij de Toeristische Informatie Punten Waddenland.

De route start in Zoutkamp (fietsknooppunt 90) en heeft een lengte van ongeveer 43 kilometer.


3. Wierdenroute

Het wierdenlandschap van Groningen behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Het noorden van Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groninger landschap zijn huidige markante aanzicht dankt.

De route komt langs prachtige voorbeelden van eeuwenoude wierden en wierdedorpen in de regio Waddenland. Het brengt de fietser tevens langs bijzondere kerkjes, kronkelende maren, restanten van oude zeedijken en een prachtige Borg (een adellijk landhuis). Even afstappen voor een bezoek aan bijvoorbeeld het Wierdenland Museum in Ezinge of een bezoek aan een horecagelegenheid maakt de fietstocht compleet.

Deze route van ongeveer 42 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten.


4. NIEUW! Reitdiep route

Verken het prachtige Reitdiep en het Reitdiepdal met deze nieuwe fietsroute vol verhalen.  

De Reitdieproute is zo’n 52 kilometer lang en  start in het dorp Garnwerd (knooppunt 65). Met deze route ontdek je het Reitdieplandschap vanaf het land én het water door de unieke veerverbinding. Het Reitdiep is bepalend voor de vorming van het landschap van deze regio. De waterweg is ontstaan toen er gedeeltes van het riviertje de Hunze werden rechtgetrokken. Tot 1877 stond de stad via het Reitdiep in verbinding met zee.

De route is een initiatief van De Verhalen van Groningen in samenwerking met Marketing Groningen en RHC Groninger Archieven en is verkijgbaar bij de Toeristische informatiepunten Waddenland.