Varen

Op het water

Waddenland is rijk aan water. Naast de maren en diepen die door het landschap meanderen, zijn er de voormalige rivierarmen van De Hunze, het Reitdiep, het Lauwersmeer en de Waddenzee. Kortom, een gebied bij uitstek om het water op de gaan!


Beurtvaarten vanuit Zoutkamp over het Reitdiep

Vanuit Zoutkamp is het mogelijk om met een voormalig garnalenkotter het Reitdiep te bevaren naar bijvoorbeeld Garnwerd. Het Visserijmuseum biedt diverse tochten die op ieders wens afgestemd kunnen worden. Ook is het mogelijk om op een zogenaamde beurtvaart mee te gaan van Zoutkamp naar de stad Groningen. Deze vaartochten worden een beperkt aantal dagen per jaar aangeboden. www.visserijmuseum.com


Het Wad op

In 2009 in de Waddenzee door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Een prachtig stempel op deze laatste echte wildernis van Nederland. Kom het zelf ervaren door in te schepen op een van de Waddenzeetochten, die vanuit Lauwersoog aangeboden worden. Ga mee zeehonden vrijlaten op  het wad bijvoorbeeld. Óf vaar mee naar een van de drooggevallen zandplaten op het Wad om een wandeling over de zeebodem te maken. Afhankelijk van het tij, is er soms de mogelijkheid om door te lopen naar Schiermonnikoog. Een unieke ervaring!
www.beleefwadenwater.nl
www.zk9.nl
www.wadlopen.com
www.waddentochten.nl
www.tourdewadden.nl
www.wadloop.nl


Thrillseeking

Iets meer power nodig om de dag door te komen? Boek een Rescueboat Tour vanuit de haven van Lauwersoog. Een snelle en spectaculaire belevenis! Na een uitgebreide instructie en het aantrekken van een reddingvest barst het snelle en zoute avontuur los. Voel de G-krachten en proef het zout!
www.beleefwadenwater.nl


Kanoën of ‘fluisteren’  vanuit Winsum

Vanuit Winsum vaar je via het Winsumerdiep

 het oude meanderende deel  van het Reitdiep op. Je vaart door het oudste Cultuurlandschap van Nederland, passeert de monumentale sluizen van Aduarderzijl, komt langs wierdendorp Ezinge om uiteindelijk via het 

gemaal van Schaphalsterzijl weer terug te varen naar het beginpunt. www.marenland.nl


Lauwersmeertochten

Varen of zeilen op het Lauwersmeer? Dat kan op verschillende manieren; met een voormalig reddingsschip, een authentieke houten Aak, een rondvaartboot of garnalen kotter.

www.zk9.nl
www.lauwersmeer.nl
www.beleefwadenwater.nl
www.visserijmuseum.com


Huur een Marenboot of een Grunn boot

De Hoornsteril in Wehe- den Hoorn verhuurt marenboten en Grunnboten  voor een heerlijk middagje of dagje varen over de Groningse maren. De boten zijn ook per uur te huur.

Routes zijn verkrijgbaar bij het opstappunt.

www.hoornstertil.nl

Meer waterplezier?

Meer ideeën en tips voor waterplezier of het huren van een een kano,surfplank, roei-, motor- of fluisterboot? Kijk hieronder!