Borgen

De adel van Groningen

Borgen zijn van oorsprong luxe buitenhuizen van de adel en welgestelden. Groningen heeft er ooit 100 geteld, nu zijn er nog maar 16 over, waarvan twee in Waddenland.

Borg Verhildersum

In Leens staat de Borg annex Landgoed Verhildersum.  Verhildersum werd voor het eerst genoemd in 1398. In die periode was het een steenhuis, een verdedigbare woontoren. Vanaf de zestiende eeuw groeide het uit tot een woonhuis.

Het Landgoed vertelt het verhaal van het (samen)leven van adel, boeren en arbeiders in de 19e eeuw. De Borg staat midden in het prachtige landgoed. Door de eeuwen heen hebben er verschillende families gewoond en heeft de Borg zowel innerlijk als uiterlijk meerdere veranderingen ondergaan. In 1953 zijn de laatste bewoners vertrokken en nu bieden de ingerichte kamers een bijzondere kijk in het leven op een landgoed in de 19e eeuw.

De Borg en tuin zijn te bezichtigen. In de tuin is prachtige beeldenexpositie te zien van kunstenaar Eddy Roos. Naast de borg staat Het Schathuys, een Grand café en restaurant met uitzicht op de Borg. Op het borgterrein worden elke derde zaterdag van de maand (regelmatig) streekmarkten gehouden.

www.verhildersum.nl

Allersmaborg

De Allersmaborg ligt ten noordoosten van Ezinge en stamt uit de 15e eeuw. Het ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug en met houtsingels. Het huis heeft drie vleugels. De zuidvleugel is het oudste gedeelte van de borg en heeft een kelder. De noordvleugel stamt uit de 16e eeuw, terwijl de oostvleugel uit 1720 stamt, waarop in 1817 een tweede verdieping is geplaatst. De borg heeft verder een duiventil uit de 18e eeuw.

De borg werd nog tot 2004 bewoond. De huidige eigenaar, Stichting Groninger Borgen, heeft de borg in beheer gegeven aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Het is nu in gebruik als locatie voor zakelijke bijeenkomsten. Het borgterrein is opengesteld voor bezoekers.
www.allersmaborg.nl

Deel deze pagina