Kunstroute Kerstvloed 1717

Kerstvloed 1717

In het kader van 300 jaar Kerstvloed tonen 16 kunstenaars hun werk langs de Noord-Groningse kust.

In 2017 is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed, de Kerstvloed 1717. Hoe verhouden wij ons nu ten opzichte van water en natuur? Deze vraag doet ook vandaag de dag menig discussie oplaaien. Klimaatverandering, de ontkenning van Trump, het smelten van ijskappen, natuurrampen en het belang van een gezamenlijk klimaatakkoord zijn onderwerpen die dagelijks in het nieuws komen. Daarmee is het thema actueler dan ooit. De Kerstvloed 1717 biedt een reden om voor uit te kijken hoe om te gaan met dit vraagstuk. 

Van Vliedorp tot Noordpolderzijl werken 16 internationale kunstenaars aan kunstwerken in het landschap die verband houden met de kracht van water. De kunstenaars komen uit hedendaagse vloedgebieden als Indonesië (zeebeving, 2004), Japan (tsunami, 2011) en USA/New Orleans (Katrina flood, 2005). Daarnaast zijn er ook kunstenaars gevraagd uit andere kustgebieden als Nederland, Duitsland en Denemarken. Het decor van het Noord-Groningse landschap, waar de zee altijd dichtbij is, speelt een belangrijke rol. Met de kunstroute tonen we met kunst dat de omgang met het water nog altijd actueel is.

De kunstroute is gratis te bezoeken tot en met 1 oktober 2017 en loopt van Vliedorp, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum tot Noordpolderzijl. Naast de kunstroute zijn er ook lezingen, wandelingen, excursies, muziek en festivals die in het teken staan van de Kerstvloed, zoals Tocht om de Noord. Op 24 december eindigt Expeditie Kerstvloed 1717 met een speciaal slotevenement.

Download hier de kaart van de kunstroute in PDF zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Voor zowel fietsers als wandelaars kan de route worden gevolgd via de fietsknooppunten aangegeven op de kaart. Voor automobilisten is het mogelijk om het grootste gedeelte van de route via de fietsknooppunten te rijden. Daarnaast is het ook mogelijk om door middel van de adressen aan de achterzijde van deze kaart via de navigatie de kunstwerken te bezoeken.

Deel deze pagina