Dark Sky Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is begin oktober 2016 door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. 

Duisterniskaart LauwersmeerEen Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. 

Het Nationaal Park Lauwersmeer is zo'n gebied. Eén van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. 

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld vleermuizen gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken. 

Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de IDA heeft wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land. 

 

Het Dark Sky Park is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014-2018 van de Stuurgroep Lauwersmeer, waarin de provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel samenwerken.

 

Haal nu de Dag & Nachtkaart Lauwersmeer bij een van de Toeristische Informatie Punten Waddenland of bij de Bosschuur van Staatsbosbeheer Lauwersmeer. Hierin staat te lezen wat je zowel overdag áls in de nacht in Nationaal Park Lauwersmeer kunt doen en zien. Zo zijn er bijvoorbeeld 6 nachtwandelingen uitgezet in het gebied. Meer info over de wandelingen is hier te vinden of op de Dag & Nachtkaart.

 

 

Deel deze pagina