Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

De voormalige binnenzee Lauwerszee zag er voor 1969 net zo uit als de Waddenzee. Eb en vloed hadden hier grote invloed en vormde prielen en geulen. Zout en zoet water stroomde in elkaar over. Het dorp Zoutkamp lag aan zee en was een levendige visserijhaven.

Van Lauwerszee tot Lauwersmeer

Al in 1600 waren er plannen voor het afsluiten van het meer, maar de scheepvaart was een te belangrijke bron van inkomsten in die tijd om dit plan te realiseren. Na de Kerstvloed van 1717, die vele slachtoffers maakte, sloot men eerst het Dokkumerdiep af. In 1877 werd ook het Reitdiep bij Zoutkamp afgesloten. Vanaf toen waren eb en vloed niet meer merkbaar in de stad Groningen.

Na de stormvloed van 1953 wordt besloten tot algehele afsluiting van de Lauwerszee. Het  Lauwersmeer was een feit. Een enorme ingreep, die in 1969 gereed kwam. Vooral het dorp Zoutkamp werd hierdoor in hard getroffen;  door de afsluiting verloor haar functie van visserijhaven. Een zwarte periode voor de Zoutkamper. Tijdens het bezoek van de koningin aan Zoutkamp op 23 mei 1969 hing de vlag zelfs halfstok.

Het Lauwersmeergebied heeft zich in korte tijd omgevormd tot een prachtig natuurgebied. Het meer met daaromheen afwisselend bos en open gebieden is uitermate geschikt voor het foerageren van vogels op hun trektocht naar het noorden of zuiden. Sinds een aantal jaren vind je hier zelfs zeearenden. Ook is er veel wild te vinden.

Het gebied zelf verkennen?

Het gebied rondom het Lauwersmeer heeft op 12 november 2003 de naam van Nationaal Park Lauwersmeer gekregen. Het Park is op veel manieren te verkennen, te voet, op de fiets, per boot of kano. Langs het meer zijn op diverse plekken strandjes waar je lekker kan zonnen en zwemmen. Het is echt een gebied voor natuurliefhebbers en sportievelingen. Hier bent u bij de natuur op bezoek!

Deel deze pagina