Tuinen

Tuinen in Waddenland

Waddenland kent een aantal prachtige tuinen, die publiek toegankelijk zijn.

Domies Toen

Aan de voet van de Petruskerk in het dorp Pieterburen ligt Domies Toen. Een botanische tuin, erkend als museumtuin. Vroeger stond op deze plek een weem, een boerderijpastorie.

Domies Toen, ook wel de tuin van de dominee, heeft op een bescheiden oppervlak een verrassende verscheidenheid aan sferen: het parkachtige van vijvers en oude bomen, formele vormen van buxushaagjes en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, en in het voorjaar natuurlijk vele stinzenplanten.

Domies Toen is bekend om zijn collectie vroegbloeiende stinzenplanten en dankt hieraan zijn museumstatus. Daarnaast is Domies Toen een tuin in Engelse landschapsstijl - in het Gronings: slingertoen.

Naast Domies Toen is de theeschenkerij te vinden, met een terras aan een oude middeleeuwse dobbe (waterplaats). De theeschenkerij is gevestigd in een neogotisch gebouwtje uit 1888. Vroeger werd hier godsdienstonderwijs gegeven.

Nu kunt u hier terecht voor koffie, thee, fris en gebak. U kunt er nestkasten, natuurboeken en plantenzaden (ook bijzondere soorten uit eigen Toen!) kopen en u kunt er luisteren naar een vogelconcert.

De rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk, gesticht door de bewoners van de voormalige borg Dijksterhuis, is in de zomermaanden eveneens te bezichtigen. Van 14.00 tot 17.00 uur.

Domein Toen kent een doorlopende activiteitenagenda met o.a. speciale rondleidingen in de tuin.

Openingstijden Domies Toen
Met ingang van het paasweekend is de theeschenkerij in de weekends geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

Adres
Hoofdstraat 76
9968 AG Pieterburen
Telefoon: 0595 528636
E-mail: info@domiestoen.nl
Twitter: twitter.com/DomiesToen

Meer info: www.domiestoen.nl

De tuinen van Borg Verhildersum

De Borgtuin is een symmetrische stijltuin in Oud-Hollandse Stijl met invloeden uit de renaissance en de barok. Naast  de borders met vaste en eenjarige planten en een kruidentuin, zijn er in de tuin meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen bewonderen. Het prieel en de banken nodigen uit om even tot rust te komen.

Verspreid in de tuin staan bronzen beelden van Eddy Roos (1949) tentoongesteld. De tuin is aangelegd volgens de principes van de Gulden Snede, evenals de hoofdverhoudingen van de beelden. De Gulden Snede is een wiskundige verdeling van een lijn, waarbij het kortste stuk (a) zich verhoudt tot het langste (b) als het langste tot de twee stukken samen. Het toepassen van de Gulden Snede in de kunst zou een extra gevoel van schoonheidsbeleving geven. Ook bevat de Borgtuin een kruidentuin in stijl.

Openingstijden:
van april t/m oktober, dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur

Adres:
Landgoed Borg Verhildersum
Wierde 40
9965 TB  Leens
Tel. 0595 – 571430

Meer info: www.verhildersum.nl

De Kleine Plantage

De Kleine Plantage is een gespecialiseerde kwekerij van vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. Bij de kwekerij ligt een grote te bezichtigen tuin en een veelheid aan moerbedden. De kwekerij bestaat sinds 1986 en ligt op een terrein van 1,2 hectare.

De kwekerij en de tuinen worden gescheiden door hagen, die in een recht geometrisch patroon zijn aangeplant. De tuin heeft een strakke vormgeving met daarbinnen ruimte voor uitbundigheid en frivoliteiten. De eerste indruk die bezoekers hier hebben, is er een van rust. De planten die het goed doen in de zon en halfschaduw zijn geordend naar kleur. Binnen de kleur staan ze zoveel mogelijk op alfabet. Hoofdkleuren zijn: blauw, roze, geel, rood en wit. De schaduwplanten staan in een grote schaduwhal.

De Kleine Plantage kent een doorlopende agenda met diverse tuindagen, open dagen en activiteiten.

Openingstijden
Van 5 maart 2016 tot 15 oktober 2016: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur.

In 2016 iedere zondag tijdens de themaweekenden (zo 6 maart,  zo 3 april, zo 1 mei, zo 8 mei, zo 15 mei, ma 16 mei, zo 22 mei, zo 29 mei, zo 5 juni, zo 19 juni, zo 26 juni, zo 3 juli, zo 7 augustus en zo 4 september) open van 10 - 17 uur.

Open open op Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Eerste en Tweede Pinksterdag.

Van half oktober tot half maart zijn de kwekerij en tuingalerie alleen na telefonische afspraak geopend.

Adresgegevens
Handerweg 1
9967 TC Eenrum
T 0595-491604
E-Mail: info@dekleineplantage.nl

Meer informatie: www.dekleineplantage.nl

Deel deze pagina