Bijzondere tuinen

Ontdek de mooiste tuinen van Waddenland!

Gedurende het gehele jaar staan de verschillende tuinen in Waddenland in bloei. Elk seizoen staan er andere delen in bloei en is het een prachtig gezicht om te bekijken. Elke tuin heeft zijn eigen specialiteit en charme, en zijn zeker een bezoekje waard!

1. De Kleine Plantage

1. De Kleine Plantage

Het weidse maar toch rijk met groen omzoomde landschap van het Groninger Hogeland vindt zijn weerklanken in de tuin van De Kleine Plantage. Op ruim 1 hectare groeit een enorme verscheidenheid aan vaste planten, clematissen en rozen. Tevens tuingalerie, leestafel en gelegenheid voor koffie en thee.

De Kleine Plantage organiseert gedurende het zomerseizoen diverse themaweekenden. Deze themaweekenden staan vermeld in onze agenda.

Handerweg 1, Eenrum | 0595-491604 | http://www.dekleineplantage.nl

2. Borgtuin Verhildersum

2. Borgtuin Verhildersum

De borgtuin is een symmetrische stijltuin met invloeden uit de Renaissance en de Barok. Naast de borders en een kruidentuin, kun je er meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen bewonderen. Ook vind je in deze prachtige tuin naast de borg Verhildersum beelden van kunstenaar Eddy Roos uit Uithuizen.

Elke derde zaterdag van de maand is er een traditionele Streekmarkt op Borg Verhildersum. Een twintigtal standhouders presenteren hun bijzondere kwaliteitsproducten uit de regio. Ideaal om te combineren met een bezoek aan de borgtuin. Alle data staan in onze agenda

Wierde 40, Leens | 0595-571430 | http://www.verhildersum.nl

 

3. Domies Toen

3. Domies Toen

Domies Toen, in het Nederlands Dominee's tuin, is een botanisch pronkjewail in het Groningse dorp Pieterburen.

Aan de voet van de Petruskerk in het dorp Pieterburen ligt DOmies Toen, een botanische tuin, welke is erkend als een officiële museumtuin. Vroeger stond hier een boerderijpastorie. Domies Toen, de tuin van de dominee, heeft een bescheiden maar zeker niet te onderschatten oppervlak met een verrassende verscheidenheid aan sferen met in het voorjaar vele stinzenplanten.

Combineer een bezoek aan deze tuin met een dagje Pieterburen. Er is zoveel in Pieterburen te beleven. Ga een wadlooptocht maken onder leiding van een gids, of breng een bezoek aan de Zeehondencreche. 

Hoofdstraat 76, Pieterburen | 0595-528636 | http://www.domiestoen.nl

4. Bezoekerstuin Oosterhouw

4. Bezoekerstuin Oosterhouw

Een prachtige parktuin met diverse stijlen. Verscholen tussen monumentale bomen, omgeven door markant haagwerk staat het 19e-eeuwse notarishuis. Waar in eerste instantie rechte lijnen en geometrische figuren overheersten, is de parktuin in de loop van jaren ‘romantisch overwoekerd’. De glooiende tuin kent doorkijken die gebaseerd zijn op de Japanse tuinkunsthistorie.

Ideaal voor een combinatie met het bezoeken van andere bezienswaardigheden in Leens, zoals Borg Verhildersum of Doezoo! 

Hoofdstraat 35, Leens | 0595-571816 | http://www.oosterhouw.nl

5. Arboretum Notoarestoen

5. Arboretum Notoarestoen

Het arboretum Notoarestoen in Eenrum bevat een internationale plantencollectie met de Japanse tempel- boom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia's, rododendrons en nog veel meer. In het voorjaar is het kleurenfeest in Notoarestoen dankzij honderden bloeiende rododendrons. De tuin is het levenswerk van notaris Smit uit Eenrum, vandaar de naam 'Notoarestoen', het Groningse woord voor notaristuin.

Deze bijzondere tuin is perfect te combineren met 'De Kleine Plantage', welke ook gevestigd is in Eenrum!

Ernstheemsterpad 1, Eenrum | 0595-492058 | http://www.arbotetumeenrum.nl

Deel deze pagina