Groninger Waddenmusea

In de zes Waddenmusea ontdek je de geschiedenis van de Groninger waddenkust en zijn bewoners. De een gaat eeuwen terug in de tijd, de ander brengt je naar een iets recentere geschiedenis. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: de Groninger Waddenkust. Ga mee terug in de tijd naar dijken en wierden, monniken, de vroegere visserij, het dorpsleven én de statige Groninger borgen. In ieder museum beleef je het waddengebied op zijn eigen manier. 

Maak kennis met de musea:

Museum Wierdenland

Vlak bij de stad in het pittoreske Ezinge staat Museum Wierdenland. Midden in een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Hier leefden meer dan 2500 jaar geleden al mensen op wierden of terpen (woonheuvels). Ezinge is zelfs het oudste permanent bewoonde dorp van Nederland. In Museum Wierdenland maak je kennis met dit unieke landschap, zijn bewoners en hun strijd tegen de Noord- en Waddenzee. In de vaste opstelling worden archeologische vondsten uit de regio getoond, zoals een heus paardengraf. Museum Wierdenland is namelijk het enige archeologische museum van Groningen. Naast de vaste opstelling is er ieder half jaar een wisselexpositie. Ook de kleintjes vermaken zich hier prima; kinderen kunnen al speurend leren over de geschiedenis. Uitgekeken? Dan ben je nu klaar voor het échte museum: het wierdenlandschap.

Bekijk

Museum Borg Verhildersum

Bij Museum Borg Verhildersum in Leens stap je in het leven van de adel, de boer en de landarbeider uit de 19e eeuw. In de borg is het alsof de bewoners gewoon even zijn weggelopen. De exposities in de borg, de boerderij, het arbeidershuisje en het koetshuis zijn gekoppeld aan een wandeling over het landgoed met de Verhildersum To Go! belevingsroute. Zo ontdek je de prachtige beeldentuin en de landerijen met grachten, singels, eeuwenoude gewassen, fruit- en veerassen. Bij Verhildersum kun je je makkelijk een hele dag vermaken. Voor kleine ontdekkers is er ook genoeg te beleven. Zij kunnen opdrachten doen, voelen hoe het is om in een ouderwetse bedstee te liggen, jonkvrouw of ridder zijn in de borg, spelen in de natuurbeleeftuin, ravotten met de speeltoestellen en de geitjes aaien in de dierenweide.

Bekijk

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Wie kan er tegenwoordig nog leven zonder auto, smartphone, computer of televisie? Bij Openluchtmuseum Het Hoogeland maak je mee hoe het er aan toe ging voordat we deze luxe tot onze beschikking hadden. Het museum dat midden in het dorp ligt staat nog precies op de plek waar het vroeger stond. Zo lijkt het net of je even terug stapt in de tijd. Kijk rond in een oud klaslokaal, de kruidenierswinkel, een daglonerswoning of een van de andere gebouwen die nog precies zo zijn ingericht als 100 jaar geleden. Bij Openluchtmuseum het Hoogeland, midden in het hart van Noord-Groningen, komt het verleden echt tot leven.

Bekijk

Visserijmuseum Zoutkamp

Aan de oude binnenhaven van Zoutkamp, in een monumentale Rijksbetonningsloods, vind je het Visserijmuseum Zoutkamp. In dit karakteristieke, historische gebouw krijg je de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken én te ervaren. De geur van vis, teer, hout en diesel neemt je mee naar de visserij uit de vorige eeuw. Je ontdekt hoe het er aan toe ging op het water, maar ook thuis bij de hardwerkende vissersvrouwen. Achter het museum, op de binnenplaats, waan je je even tussen de vissers van toen in het vissershuisje van Siegerlida. Voor het museum liggen twee vissersboten waarmee je echt het water op kunt.

Bekijk

Menkemaborg

De Menkemaborg is een van de meest prachtige borgen van de provincie. De bewoners van deze borg zijn er al jaren niet meer. Tóch voelt het of je elk moment de koets op het grindpad kan horen aanrollen. In de borg vind je een bijzonder authentiek interieur en waan je je even in de 18de eeuw. Om de borg liggen stijlvolle tuinen, grachten en een singel waar je heerlijk kunt rondwandelen. Loop bijvoorbeeld door de rozentunnel in de keukentuin of (ver)dwaal door het doolhof in de fruittuin.

Bekijk

Kloostermuseum Sint Bernardushof

Tussen de stad en het Wad ligt het dorp Aduard, dat is gebouwd op de resten van ooit een van de grootste kloosters van Noord-Europa. Overal in het dorp kun je de invloed van de Abdij en het spoor van de monniken nog goed zien. Een van de oudste huizen van Aduard (uit ca. 1600) is omgetoverd tot het kleine en sfeervolle museum Sint Bernardushof. In het museum leer je van alles over de geschiedenis van het klooster en de invloed van de monniken op het Groninger ommeland. Tijdens de 3D wandeling ervaar je hoe groot het klooster daadwerkelijk was. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. Zij kunnen zich uitleven in de kruidentuin door medicinale mengsels te maken of kloostermoppen te bakken.

Bekijk

Andere leuke musea in Waddenland

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief